ד"ר (Ph.D) אילנה שניר – מטפלת משפחתית, זוגית ויועצת חינוכית
"הכל נופל על הכתפיים שלי", "אני מרגישה לבד בזוגיות הזו", "כל מה שמעניין אותו זה רק… עבודה וספורט, בשביל מה התחתנו?".
"אלו הם המשפטים שאני שומעת אינספור פעמים מזוגות בשנים הראשונות לנישואיהם", אומרת ד"ר אילנה שניר מטפלת משפחתית, זוגית ויועצת חינוכית. זוגות רבים שחלקו אהבה וחברות נקלעים למשברים לאחר החתונה או עם הפיכתם להורים. ד"ר אילנה שניר מסבירה את הסיבות לכישלונות במערכת הזוגית אחרי נישואים ומציעה פתרונות שירחיקו אותם ממדרגות הרבנות.
שאלנו את ד"ר אילנה שניר, איך קורה שזוגות רבים, שעד לפני החתונה (בתקופת החברות) ניהלו מערכת זוגית מלאה תשוקה ואהבה, חברות, פירגון, הערכה הדדית, שמחה וכיף, הופכים לזוגות מתוסכלים וחולקים זוגיות בה תחושת הבדידות, חוסר הפירגון וחוסר הערכה, משתלטת על חייהם וגורמת להם להתחרט על ההחלטה החשובה בחייהם עד למצב בו הם כבר ממהרים להתגרש.
סיפורה של דנה, מפיקת אירועים בת 32, הוא סיפור המייצג את המהפך הזה. דנה מספרת שמיד כשפגשה את אייל בגיל 23 הבינה שהוא היחיד שנועד עבורה, לכן לא היססה לרגע ונענתה בחיוב להצעת הנישואין שהגיעה אחרי שנתיים נפלאות של זוגיות. רק לאחר שנולדו שני הילדים, בהפרש קטן, הבינה שזו הייתה טעות גורלית. "כבר בתחילת הנישואים הרגשתי שהוא קשור יותר לאמא שלו מאשר אלי, אך הייתי משוכנעת שזה ישתנה כשיוולד הילד הראשון, אך כמובן שזה לא השתנה. בכל פעם שהעליתי את הנושא, הוא הצליח לשכנע אותי שאני טועה ושזה רק בראש שלי. גם היום, הוא מתייעץ עם אימו יותר מאשר איתי ומאפשר לה את החופש להתערב לנו בכל פרט בחיים. אני מרגישה בודדה, שהכל נופל על כתפיי, והכי קשה היה לאבד את התשוקה והחברות המופלאה שהייתה לי עם אייל לפני החתונה."
לדברי ד"ר אילנה שניר, הסיפור של דנה ואייל מייצג זוגות רבים, שבעת משבר בוחרים להתגרש, למרות שעם ליווי מתאים ליצירת תקשורת ואורח חיים זוגי ומשפחתי מותאמים להם הם יכולים לפתור את המשבר ולחיות במערכת משפחתית מאושרת, ובכך לחסוך צער וכאב מיותרים גם מהילדים וגם מעצמם. במקום זה, הזוגות נתקעים בתוך מערבולת רגשות בלי יכולת לשחרר, הם מנהלים מאבקי כוח ואגו האחד מול השניה, הם מעצימים את חוסר התקשורת הזוגית ביניהם ומחפשים "שופט" (איש מקצוע), שיקבע עבורם מי צודק יותר או שהם מחפשים מטפל זוגי שיעזור להם "לתקן" את בן או בת הזוג, וזה כמובן לא ניתן לביצוע, בשום ליווי זוגי או טיפול זוגי. מכאן, הדרך למדרגות הרבנות קצרה.
הסטטיסטיקה מלמדת שבשנים האחרונות חלה עלייה ניכרת באחוזי הגירושים במדינת ישראל והם עומדים כיום על כ-30%, והתחושה היא שהיד קלה על ההדק.
מה, אם כן, הן הסיבות הכי נפוצות שגורמות לזוגות לוותר על הזוגיות והמשפחה המאוחדת ולהתגרש?
לדברי ד"ר אילנה שניר, ישנן 3 סיבות עיקריות שגורמות לכישלון בחיי הנישואים: סיבה ראשונה: פנטזיית היום שאחרי – רוב הזוגות משקיעים כסף ומאמצים רבים להפיק ערב חתונה מהאגדות בהנחה מוטעית, שכך ייראו חייהם בעתיד. מה שלא ספרו להם באגדה הוא, שחודש אחרי החתונה הנסיך ישן בחדר השני, וכדי שזה לא יקרה צריך לעבוד ולהשקיע גם בחיי היומיום לא פחות ואפילו יותר מאשר לקראת יום החתונה.
סיבה שנייה: חובשים את "כובעי הבעל והאישה" – אקט הנישואים הופך את זוג החברים לבעל ואישה. המעבר מ'חברי' ל'בעלי' ומ'חברתי' ל'אשתי' מביא אתו כללים חדשים של התנהגויות. לרוב אין הבנה, הכלה וקבלת הכללים האחד של השני, ובמקום לייצר כללים שיתאימו להם, הם עוסקים במריבות מי יותר צודק.
סיבה שלישית "מתקשרים" – במקום לדבר, לשאול ולמצוא יחד תשובות מתאימות לשניהם, הזוגות מעדיפים להעמיד במבחן הציפיות את בן או בת הזוג , וכשזה לא הולך באים המשברים.
"זה לא חייב להיות ככה! אפשר לצמצם את הסטטיסטיקה שקובעת כי 30% מהזוגות מתגרשים ב-8 השנים הראשונות לנישואים או לפחות אפשר לעשות כך שלא להיות חלק מהסטטיסטיקה הזו", אומרת ד"ר אילנה שניר ומציעה פתרונות יישימים לשאלה "איך אפשר להתרחק ממדרגות הרבנות, להישאר נשואים באושר ולצעוד יחד ב 'דרך המלך'"?
- להכות בברזל כשהוא עדין חם – לא לחכות ולהתמלא חודשים ושנים בכעסים וחוויות תסכול (בדרך כלל עד הולדת הילד השני) ואז להתפוצץ.
- לא לדהור עם העדר – יש נטייה לדבר עם אחרים על מה שקורה בביתנו ולקבל את הרושם ש"ככה זה אצל כולם". זוהי מחשבה מוטעית. ככה זה לא אצל כולם וגם אם כן, תדאגו שאצלכם זה יהיה אחרת.
- היו מודעים לשונות – המחשבה והמודעות לעובדה שכל אחד מגיע מבית אחר, עם חינוך שונה ועם תפיסות עולם שונות לגבי חיי הנישואים היא הגורם העיקרי לתסכול והמפתח לפתרון. המודעות לשונות בין בני הזוג על רקע תרבותם, חינוכם וילדותם תאפשר להפוך ריבים לשיח מקדם שותפות.
- תיאום ציפיות – חינוך הילדים, חלוקת תפקידים, אירועים משפחתיים הם נושאים שעלולים לייצר מתחים, ולכן חשוב לעשות תיאום ציפיות זוגי בנושאים שבני הזוג חלוקים גם תוך כדי תנועה. מה שהיה טוב כשהייתם זוג לא בהכרח מתאים אחרי שהפכתם להורים לילד אחד ולא בהכרח מתאים כשילד נוסף נולד או בשינוי קריירה וכו'.
- תפנו לאנשי מקצוע – מומלץ לפנות לייעוץ זוגי במידה ומרגישים ש"עשינו הכל" ושום דבר לא עזר. פנייה לאנשי מקצוע תחסוך מכם ומילדיכם הרבה סבל מיותר ותשכין בביתכם רוגע ושקט נפשי.
מי זו ד"ר אילנה שניר?
מטפלת משפחתית וזוגית, יועצת חינוכית למעלה משלושה עשורים, מלווה זוגות במשבר זוגי להתרחק ממדרגות הרבנות. מחברת הספר "משפחה במחשבה תחילה" ומפתחת שיטת M.B.T: אסטרטגיה לחיי זוגיות ומשפחה מאושרים. מרצה בתחום המשפחה, מעבירה קורסים וסדנאות לשיפור היחסים בתוך המשפחה ומנהלת קליניקה פרטית בראשון לציון.
טלפון: 054-446-9925
כתובת: מרטין בובר 73, ראשון לציון
שרית מזרע – ירחי: מאמנת אישית, יועצת זוגית ומנחת סדנאות להעצמת הזוגיות
"לפני שבועיים התפרסם כי כל זוג שלישי בארץ מתגרש", משתפת שרית מזרע ירחי, מטפלת זוגית ומנחת סדנאות זה 15 שנים. "הרבה מאוד זוגות צעירים מגיעים אליי בעקבות סכסוך, תקשורת לא נכונה, בגידה או מיניות שלא קיימת. אני מזהה שהגדילה באחוזי הגירושין קשורה גם לדור של היום – הרבה זוגות צעירים מגיעים לטיפול מיד לאחר החתונה. הם ממהרים להתחתן ואז מגלים שהקסם פג בלי ששמו לב וזה מוביל להתפרקות".
שרית מזרע- ירחי (50), היא מטפלת זוגית ומנחת קבוצות, בעלת הכשרות רבות סביב התחום. היא למדה אימון אישי, NLP, הנחיית קבוצות, תטא הילינג ומגוון כלים נוספים בתחום הטיפול שמסייעים לה להתאים את העזרה הנכונה לסוג האישיות של האדם שמגיע אליה לקליניקה. שרית מאמינה בצמיחה בלתי פוסקת, ועל כן היא ממשיכה לרכוש כלים למען טיפול מדויק ומותאם אישית.
אל תחום הטיפול היא הגיעה כשהייתה בפרשת דרכים בגיל 35. היא מספרת שעל פניו החיים שלה היו מושלמים אבל עמוק בפנים משהו היה חסר: "היה לי הכל- ילדים, בעל, בית ועבודה. אבל בתחושה הפנימית, לא היה לי כלום. הרגשתי שמשהו חסר. התחלתי להיכנס פנימה ולחקור את הנפש שלי. במסע הזה הבנתי שאני צריכה להיות מטפלת – זה מה שהלב שלי באמת רוצה. נרשמתי לבית ספר לאימון ומאז אני לא מפסיקה ללמוד ולהעמיק בתחום".
הטיפול של שרית בקליניקה מאופיין בהמון אמפתיה, הקשבה וחוסר בביקורת ושיפוטיות. שרית מייצרת מרחב מקבל ובטוח, בו כל אדם מרגיש בנוח להיות מי שהוא ולהתמסר לטיפול ללא חשש. הטיפול משלב תהליך שקורה במפגשים ומשימות מעשיות המאפשרות לזוג להטמיע את הכלים ולא רק לדבר על הבעיות בקליניקה. בסיום כל מפגש, הזוג מקבל תיקיה עם משימות הכוללות שאלות חקר עצמי וחקר זוגי במטרה להעמיק, לחקור ולבצע שינוי.
"הדרך להיות במקום טוב מתחילה קודם כל בעצמנו", היא משתפת. "קיימות 3 ישויות במערכת הזוגית – אני, אתה והזוגיות. לכל אחת יש חיים בפני עצמה והשפעה על האחרים. כשמבינים את הקשר בין הישויות, מתחילים לקחת אחריות על עצמנו ועל הזוגיות שלנו ונוצרים שינויים מופלאים".
כמו כן, שירות ייחודי שהיא מעניקה, הוא קבוצת ואטסאפ משותפת עם בני הזוג, בה ניתן להתייעץ ולדייק בנושאים שאיתם הזוג מתמודד בחיי היום יום, בכל שעות היממה.
סדנאות ייחודיות להעצמת הזוגיות
מלבד הטיפול הזוגי בקליניקה, שרית מנחה סדנאות להתפתחות אישית ולהרחבת התודעה לנשים וזוגות. את תחילת הדרך שלה בתחום הנחיית הקבוצות, היא ביצעה במשרד לקידום מעמד האישה, שם היא ניהלה את מרכז האימון, ריכזה את מערך הסדנאות המלא, והעבירה סדנאות פרטיות.
קהל היעד שלה כיום מורכב בעיקר מצעירים לאחר צבא שנמצאים בצמתים המבלבלים של החיים, נשים שמבקשות להיות השחקניות הראשיות בחייהן, לקבל כלים לדיוק עצמי, אמונה וחיבור פנימה וזוגות בזמן משברים זוגיים.
הסדנה המפורסמת שלה היא סדנת סטארט אפ לזוגות – מדובר בסדנה בת יום שמטרתה לשים את כל הפוקוס על הזוגיות שלנו. הסדנא מתאימה לזוגות שרוצים להעמיק בקשר, לחקור ולצאת עם ערך מוסף המוביל להתפתחות ושינוי במערכת היחסים. הסדנא מתקיימת בימי שישי בין השעות 9:00-12:00 בראשון לציון וכוללת תרגילים חוויתיים, שיח אישי וקבוצתי, במטרה לחקור את חמשת האתגרים המרכזיים שקיימים במערכת היחסים. במהלך הסדנא הזוג יקבל כלים פרקטיים לשיפור הזוגיות בהם הם יוכלו להתנסות בבית. חשוב לציין שכל זוג שמשתתף בסדנא מקבל טיפול זוגי עם שרית במתנה.
שרית משתפת: "הדבר שאני הכי אוהבת בסדנאות שלי ובקליניקה, הוא השלב בו האסימונים מתחילים ליפול", היא משתפת. "ללוות את בזוג יד ביד במסע הכולל נפילות עליות ותובנות, מהווה לי סיפוק רב וזו שליחות חיי".
הטיפים של שרית לזוגיות מאושרת
1. להקצות זמן איכות זוגי – פעם בשבוע למצוא שעתיים בהם תצאו לבלות, תשאירו את הטלפונים בבית או תעבירו למצב שקט. בגלל הטירוף של החיים, ילדים עבודה, מדיה חברתית, זוגות רבים שוכחים להשקיע בזוגיות שלהם. חשוב מאוד למצוא בכל זאת את הזמן הזה כדי לא להגיע למצב של שחיקה.
2. לקבל את עצמי ואת האחר – כדי למצוא את הדרך לקבל את השוני של בן או בת הזוג שלנו, חשוב להיות קודם כל במקום של התפתחות עצמית וקבלה עצמית.
3. לדעת לריב ולהסכים שלא להסכים – הרבה מאוד זוגות לא יודעים לריב ולא מוכנים להבין שהם לא מסכימים. ללמוד לתקשר נכון ולאפשר לבן או בת הזוג להשמיע את קולם. לזכור שמותר לא להסכים על הכל, אבל חושב קודם כל להקשיב.
אחד ממכתבי התודות המרגשים ששרית קיבלה היה מזוג ששלחו תמונה מחדר הלידה, חבוקים ומרוגשים: "משפחה חדשה נוצרה אתמול וחלק גדול מאוד זה בזכותך! רצינו להגיד תודה".
ליצירת קשר>>>
טלפון – 0522933325
תגובות