שופט בית המשפט המחוזי מרכז אורן שוורץ, חייב את מנכ״ל עמותת קדישא ראשל״צ לשעבר, הרב יוסף ברויאר, להשיב לקופת העמותה 10 מיליון שקלים בצירוף הפרשי הצמדה וריבית וכן בתשלום שכר טרחה בסך של 550 אלף שקלים בגין שימוש שלא כדין מכספיה.
ראשיתה של הפרשה בינואר 2011, אז הופקעו סמכויות הניהול של ועד עמותת קדישא ראשון לציון על ידי רשם העמותות במשרד המשפטי. זאת בעקבות ליקויים חמורים שנמצאו בהתנהלותה ובהתנהלותו של מנכ״ל העמותה דאז, הרב ברויאר, אשר כיהן בתפקידו בשנים 1982 ועד פיטוריו במרץ 2007. לבקשת רשם העמותות, ניתן צו לפירוק העמותה ועו״ד ארז חבר מונה כמנהל מיוחד.
רוצים להישאר מעודכנים אחר כל הידיעות החמות בראשון לציון?
הורידו את אפליקציית "השקמה ראשון לציון" באנדרואיד
הורידו את אפליקציית "השקמה ראשון לציון" באייפון
הצטרפו לקבוצת הווטסאפ של השקמה ראשון לציון כאן והיו הראשונים לדעת
במסגרת תפקידו, ביצע עו״ד חבר חקירות ובדיקות רבות בקשר להתנהלות העמותה ונושאי המשרה וממצאיו העלו תמונה חמורה בדבר התנהלות חמורה של מנכ״ל העמותה, הרב ברויאר. על פי הממצאים, הפר מנכ"ל העמותה לשעבר את חובת האמון כלפי העמותה וגזל במיליוני שקלים את כספי העמותה.
בעקבות זאת, תבע המנהל המיוחד בשם העמותה מהמנכ"ל לשעבר להשיב את הכספים שניטלו מהעמותה. בית המשפט המחוזי פסק כי פעולותיו של הרב ברויאר ממלאות אחר יסודותיה של עוולת הגזל, וכן כי הרב ברויאר הפר את חובת האמון שהוטלה עליו כמנכ"ל העמותה באופן אשר מצמיח לעמותה את הזכות הלגיטימית להשבת הכספים שניטלו ממנה וכן מכוח חוק עשיית עושר ולא במשפט.
בהקשר זה פסק בית המשפט כי הוכח שהרב ברויאר העביר לעצמו ולמקורביו מיליוני שקלים מקופת העמותה ועשה שימוש בכספיה ללא כל ביקורת או התנגדות. כך, בין היתר, גזל המנכ"ל לשעבר מיליוני שקלים באמצעות חתימה עיוורת על שיקים של העמותה, העביר למעלה מ-3 מיליון שקלים מכספי מהעמותה לחשבון גמ"ח שהוקם על ידי הרב ברויאר עצמו, השתמש בכספי העמותה שהופקדו בחשבון הגמ"ח באופן בלתי מוגבל לתמיכה בקרוביו. כמו כן, הוא משך לעצמו שכר גבוה מהמותר על פי חוק, בסך של מעל ל-6 מיליון שקלים, רכש רכב יוקרה מכספי העמותה, ונטל מאות אלפי שקלים והעבירם לצדדים שלישיים אשר אינם קשורים לעמותה ולמוטבים פיקטיביים על ידי חלפני כספים.
השופט אורן שוורץ קיבל את תביעת העמותה, שהוגשה באמצעות המנהל המיוחד עו"ד ארז חבר, ופסק כאמור כי על הרב להחזיר לעמותה סך של 10 מיליון שקלים בצירוף הפרשי הצמדה וריבית, וכן בתשלום שכר טרחה בסך של 550 אלף שקלים.
את רשם העמותות ייצגה במסגרת הליך הפירוק עו"ד מריאן לייטס לביא. במסגרת הליך הפירוק, פעל רשם העמותות להחלפת מוסדות העמותה. עם כינונם של מוסדות חדשים לעמותה, הסתיים הליך הפירוק.
רשם העמותות עו"ד אייל גלובוס: "אנו רואים חשיבות רבה בפסיקתו של בית המשפט ובמסר המועבר למנהלי עמותות, לפיו במידה וייטלו כספי עמותה שלא כדין יפעל הרשם למצות עימם את הדין ולהשיב את הכספים לעמותה. רשם העמותות ימשיך גם בעתיד לאכוף על עמותות התנהלות בהתאם להוראות הדין ולמצות את הדין עם מנהלי עמותות הפועלים שלא כדין".
תגובת חברה קדישא ראשל"צ: "הנהלת חברה קדישא ראשל"צ מודה לבית המשפט על ההחלטה להשבת כספי העמותה אשר נגזלו שלא כדין. כסף זה ישמש לטובת האתגרים הרבים בעשור הבא, לרבות הרחבת בתי העלמין בעיר, קבורה בקומות ומענה לתושבים. בחברה קדישא ראשון לציון הוטמעו לאחרונה שינויים ארגוניים שנועדו להבריא את העמותה ולהצעיד אותה בדרך נכונה. לשם כך, נבחרו חברי ועד מנהל חדש והיא פועלת בשקיפות מלאה ושמה בראש מעייניה את טובת הציבור. שירות מקצועי, מהיר ורגיש הוא נר לרגלינו".
רוצים לקבל את כל הדיווחים וכל החדשות בזמן אמת?
הצטרפו לקבוצת הווטסאפ של השקמה ראשון לציון כאן והיו הראשונים לדעת
תגובות